ALEX – test do diagnostyki molekularnej alergii

GRUPY BIAŁEK

Wykazują bardzo wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

W zależności od populacji, do 50% alergików na pyłki  jest uczulonych na profiliny (wyższy wskaźnik uczulenia w rejonie Morza Śródziemnego, niższy wskaźnik uczulenia w Europie Północnej). Uczulenie na profiliny może prowadzić do objawów oddechowych. U 50% osób uczulonych na profiliny może rozwinąć się alergia pokarmowa – zwykle ograniczona do zespołu alergii jamy ustnej. Surowy pomidor, melon, arbuz i owoce cytrusowe są zwykle związane z alergią pokarmową na profiliny. Profiliny są wrażliwe na ciepło i trawienie.

Profiliny dostępne na teście ALEX 2®:

  • rBet v 2 (brzoza)
  • rMer a 1 (szczyr roczny)
  • nPho d 2 (palma daktylowa)
  • rPhl p 12 (tymotka łąkowa)
  • rCuc m 2  (melon)
  • nHev b 8 (lateks)

Wykazują bardzo wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

Tropomiozyny mogą wywoływać różne typy reakcji alergicznych, w tym anafilaksję. Uczulenie na tropomiozyny może być spowodowane spożywaniem pokarmów morskich, poprzez wdychanie składników roztoczy lub karaluchów lub przez infekcje pasożytnicze (np. Anisakis simplex). Tropomiozyny są stabilne na ciepło i trawienie.

Tropomiozyny dostępne na teście ALEX 2®:

  • rDer p 10 (roztocze – D. pteronyssinus)
  • rAni s 3 (nicienie)
  • nPen m 1 (krewetka tygrysia)
  • rPer a 7 (karaluch amerykański)

Wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej.

Białka zapasowe są głównymi alergenami w roślinach strączkowych (np. orzechach arachidowych lub soi), orzechach drzew (np. orzechach włoskich lub orzechach laskowych) i innych nasionach (np. kaszy gryczanej, pszenicy lub gorczycy). Stanowią główną przyczyną ciężkich reakcji alergicznych, w tym anafilaksji. Wyróżniają się wysoką odpornością na obróbkę cieplną i enzymy trawienne.

Białka zapasowe dostępne na teście ALEX 2®:

  • nFag e 2 (gryka zwyczajna)
  • rGly m 5 (soja)
  • nGly m 6 (soja)
  • nGly m 8 (soja)
  • nSin a 1 (gorczyca)
  • rAra h 1 (orzech arachidowy)
  • rAra h 2 (orzech arachidowy)
  • rAra h 3 (orzech arachidowy)
  • rAra h 6 (orzech arachidowy)
  • nCor a 9 (orzech laskowy)
  • nCor a 11 (orzech laskowy)
  • nCor a 14 (orzech laskowy)
  • nJug r 1 (orzech włoski)
  • nJug r 2 (orzech włoski)
  • nJug r 4 (orzech włoski)
  • nJug r 6 (orzech włoski)
  • rAna o 2 (orzech nerkowca)
  • rAna o 3 (orzech nerkowca)
  • nBer e 1 (orzech brazylijski)
  • nMac i 2S Albumina (makadamia)
  • rPis v 1 (pistacja)
  • nPis v 2 (pistacja)
  • nPis v 3 (pistacja)
  • nSes i 1 (sezam)
  • nPap s 2S Albumina (nasiona maku)

Wykazują bardzo wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

Polkalcyny są białkami wiążącymi wapń, które ulegają ekspresji jedynie w dojrzałym pyłku. Pozytywne wyniki sIgE w stosunku do polkalcyn mogą być brane pod uwagę jako marker polisensytyzacji o nieznanym związku z objawami klinicznymi.

Polkalcyny dostępne na teście ALEX 2®:

  • rPhl p 7 (tymotka łąkowa)
  • rAln g 4 (olsza czarna)

Wykazują bardzo wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

Kliniczna reaktywność krzyżowa między różnymi gatunkami ryb jest powodowana przez wysoko konserwatywne epitopy IgE na parvalbuminie. Parwalbuminy działają jako alergeny pokarmowe, ale mogą również powodować objawy oddechowe. Reakcje wywołane parwalibuminami mogą być ciężkie. Parwalbuminy są stabilne na ciepło i trawienie.

Parwalbuminy dostępne na teście ALEX 2®:

  • rCyp c 1 (karp)
  • nGad m 1 (dorsz atlantycki)
  • rSal s 1 (łosoś)
  • rThu a 1 (tuńczyk)
  • rClu h 1  (śledź atlantycki)
  • rSco s 1 (makrela atlantycka)
  • rXip g 1 (miecznik)
  • rRaj c Parwalbumina (płaszczka kolczasta)

Wykazują bardzo wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

Albuminy w surowicy reprezentują pomniejsze alergeny pochodzące z łupieżu zwierzęcego i są związane z objawami układu oddechowego. Są również związane z rzadkimi chorobami alergicznymi, takimi jak zespół „wieprzowina-pies” i „ptak-jajo kurze”. Jako alergen w mięsie i mleku albumina surowicy może powodować ciężkie reakcje po spożyciu surowego mięsa lub mleka – jest wrażliwa na ciepło i trawienie.

Albuminy surowicy dostępne na teście ALEX 2®:

  • nGal d 5 (żółtko jaja kurzego)
  • nBos d 6 (wołowina)
  • rSus d 1 (wieprzowina)
  • nCan f 3 (pies)
  • nFel d 2 (kot)
  • nEqu c 3 (nabłonek koński)

Alergeny PR-10 wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej.

PR-10 wziewne: Bet v 1, główny alergen pyłku brzozy, reprezentuje prototyp wszystkich alergenów PR-10 i jest również pierwszorzędowym sensybilizatorem PR-10 w obszarach endemicznych brzozy. Obecność alergenów PR-10 w innym pyłku drzew z rzędu Bukowców gatunków wyjaśnia wyraźną reakcję krzyżową na pyłek olszy, leszczyny, buka, dębu i grabu.

PR-10 pokarmowe: Alergeny PR-10 występują również w owocach, orzechach, roślinach strączkowych oraz warzywach i mogą wywoływać alergie pokarmowe związane z PR-10 – zwykle ograniczone do zespołu alergii jamy ustnej. W rzadkich przypadkach może również prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych. Alergeny PR-10 są wrażliwe na ciepło i trawienie.

PR-10 dostępne na teście ALEX 2®:

  • rBet v 1 (brzoza)
  • rAln g 1 (olsza czarna)
  • rCor a 1.0103 (leszczyna)
  • rCor a 1.0104 (orzech laskowy) 
  • rFag s 1 (buk zwyczajny)
  • rGly m 4 (soja)
  • rMal d 1 (jabłko)
  • rApi g 1 (seler)
  • rDau c 1 (marchew)
  • rAra h 8 (orzech arachidowy)
  • rFra a 1 (truskawka)

Wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej w rodzinie botanicznej. (np. w drożdżach, Rosaceae).

nsLTP są najczęściej występującymi alergenami pokarmowymi pochodzenia roślinnego w Europie Południowej. Reakcje kliniczne indukowane przez nsLTP mogą być ciężkie, szczególnie gdy nie mają związku z pyłkowicą brzozową. Pru p 3, główny alergen brzoskwiniowy, odgrywa rolę prekursorową w uczuleniu na inne nsLTP. Alergologicznie istotne nsLTP znajdują się nie tylko w odmianach owoców pestkowych i pestkowych, ale także w orzechach, roślinach strączkowych i zbożach (pszenica, kukurydza lub ryż). nsLTP są odporne na ciepło i trawienie.

nsLTP dostępne na teście ALEX 2®:

  • rArt v 3 (bylica pospolita)
  • rPar j 2 (pomurnik)
  • rCan s 3 (konopie)
  • rTri a 14 (pszenica zwyczajna)
  • rZea m 14 (kukurydza)
  • rPla a 3 (platan klonolistny)
  • nAct d 10 (kiwi)
  • rMal d 3 (jabłko)
  • rPru p 3 (brzoskwinia)
  • nVit v 1 (winogrona)
  • rApi g 2 (seler)
  • rApi g 6 (seler)
  • nSola l 6 (pomidor)
  • rAra h 9 (orzech arachidowy)
  • rCor a 8 (orzech laskowy)
  • rJug r 3 (orzech włoski)

CCD (krzyżowo-reaktywne determinanty węglowodanowe) są obecne w ekstraktach pochodzących z roślin (pyłki, żywność, przyprawy, lateks), jadów błonkoskrzydłych i niektórych gatunków owoców morza (np. małże), jak również w niektórych alergenach molekularnych z tych źródeł. Przeciwciała IgE wobec CCD są opisane jako nieistotne klinicznie.

Markery CCD dostępne na teście ALEX 2®:

  • rHom s LF (homolog ludziej laktoferyny)

ZAINTERESOWAŁ CIĘ TEST ALEX2? ZACHĘCAMY DO KONTAKTU!​