ALEX – test do diagnostyki molekularnej alergii

Test ALEX
Opis przypadku nr 3

Aniela, 8 lat, Polska

Historia kliniczna

We wczesnym dzieciństwie występował u pacjentki AZS, a także katar i kaszel nasilający się w okresie jesienno-zimowym. W wykonywanych w tamtym czasie testach serologicznych z krwi otrzymano dodatni wynik wobec alergenu mleka krowiego. Pacjentce wykonano również testy skórne na alergeny wziewne, których wyniki były negatywne.

Historia rodziny

Matka dziecka z alergią na pyłki traw w trakcie immunoterapii swoistej.

Obecna sytuacja (2019)

U dziecka spożycie świeżego mleka powoduje zaostrzenie zmian skórnych, ale w dużo mniejszym stopniu niż w latach poprzednich. Katar i kaszel w okresie jesienno-zimowym nasila się i w tym czasie dziecko wymaga podawania leków przeciwhistaminowych.

Aby pogłębić diagnostykę zlecono test ALEX. Głównym celem było sprawdzenie występowania przeciwciał wobec alergenów pokarmowych, a w szczególności alergenu mleka krowiego. Dodatkowym celem badania było znalezienie, który alergen jest przyczyną pogorszenia stanu zdrowia dziecka w okresie jesienno-zimowym.

Wynik testu ALEX

 

Interpretacja

  • U dziecka została potwierdzona alergia na mleko krowie, a dodatkowo uzyskano wynik pozytywny wobec molekuły nBos d 5. Jest to molekuła termolabilna, a alergia na nią może być przyczyną objawów po spożyciu świeżego mleka. Dziecko może spożywać produkty mleczne po obróbce termicznej np. w postaci naleśników i ciast.

  • Wykazano dodatni wynik na molekułę rDer p 23, która może być odpowiedzialna za objawy w obrębie górnych dróg oddechowych. Ekstrakt alergenowy Dermatophagoides pteronyssinus wykorzystywany w testach charakteryzuje się bardzo małą zawartością molekuły rDer p 23, co mogło być przyczyną negatywnych wyników testów skórnych.

  • Alergen rDer p 10, jak i nPen m 1 należą do grupy tropomiozyn. Molekuły z tej grupy występują również w wielu innych owocach morza. Alergia na tę grupę białek może powodować wstrząs anafilaktyczny, dlatego też ważnym zaleceniem dla pacjentki jest unikanie owoców morza w każdej postaci. Istnieje ryzyko wystąpienia objawów nie tylko po spożyciu krewetek, ale również poprzez zainhalowanie. Dlatego też, pacjentka otrzymała zabezpieczenie w postaci adrenaliny.

Podsumowanie

  • Wyniki testów z krwi pacjentki zostały potwierdzone, a alergen odpowiedzialny za reakcje po spożyciu surowego mleka wykryto na poziomie molekularnym. Pacjentka może spożywać mleko i produkty zawierające mleko po obróbce termicznej z zachowaniem ostrożności. 

  • Za objawy alergii wziewnej odpowiedzialna jest molekuła roztoczy kurzu domowego rDer p 23, która występuje w niewielkiej ilości w ekstrakcie. Molekuły rDer p 10 i nPen m 1  należą do tropiomiozyn. Białka te charakteryzują się wysokim stopniem reaktywności krzyżowej, odporności na enzymy trawienne i obróbkę termiczną. Stanowią one potencjalne ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

ZAINTERESOWAŁ CIĘ TEST ALEX? ZACHĘCAMY DO KONTAKTU!​